Ingredients
-
150 g. migdolų miltų
-
150 g. cukraus pudros
-
110 g. kiaušinių baltymų
-
150 g. cukraus
-
37 g. vandens
-
1 a.š. vanilės ekstrakto
Directions
Internete galima rasti gal “milijoną” skirtingų būdų kaip ruošti macarons’us. Yra lengvesnių, yra sunkesnių – principas išlieka tas pats. Taigi čia pateikiamas pagrindinis receptas, kurį vėliau galima pritaikyti kitokiems macarons’ų skoniams (kaip dariau ir aš).
Macarons’ai, mokslui labai jautrus konditerinis gaminys. Labai tiksliai sveriu kiekvieną ingredientą – ir kiaušinių baltymus, ir net vandenį! Migdolų miltus ir cukraus pudrą sijodama įsitikinu, kad jau persijotų produktų yra lygiai tiek, kiek reikia pagal receptą.
Sunkiausia yra susidraugauti iš naujo su savo orkaite. Kiekviena skirtinga, o kiek receptų – tiek skirtingų nuomonių dėl kepimo temperatūros, laiko ir skardos vietos joje. Todėl pirmą kartą kepant laikykitės šio recepto nurodymų, o po pirmos skardos jau matysis ar norisi pakeitimų. Jei viršus suskilinėja – sumažinkite temperatūrą 10-čia laipsnių – o kitam kartui žinosite, kad būtent tokioje temperatūroje jūsų orkaitėje reikia kepti macarons’us.
Šis kepinys yra vienas daugiausiai kantrybės reikalavęs ir daugiausiai nusivylimų sukėlęs kūrinys mano virtuvėje. Gal dėl to, kad bandžiau dar … ir dar… ir dar… Tobulumo dar nepasiekiau, vieną kartą gaunasi geriau, kitą kartą prasčiau. Kiekvieną kartą kartu su vyru analizuojame, ką reiktų daryti kitaip (naudojant tą patį (!) receptą), tuomet stengiuosi naujas žinias pritaikyti vėl kepdama.
Kolkas atsiliepimai apie mano keptus macarons’us buvo labai geri – o ir pati smaližiauju, ir ką jau ten tie angliavandeniai… Kai taip skanu – jie tiesiog, na…. NESISKAITO. Nes aš taip nusprendžiau 🙂
Mėgaukitės ir nepasiduokite siekdami tobulumo.
P.S. Informacija apie maistingumą yra pateikta 100-te gramų gaminio.
Steps
1
Done
|
Iš anksto:Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių iš vakaro, ar net prieš kelias dienas, baltymus laikykite šaldytuve kad ir savaitę, o prieš gaminant palikite 4-6 valandoms kambario temperatūroje. |
2
Done
|
Pasiruoškite kepimui:Macaron’sų kilimėlius gerai nuvalykite su citrinos sultimis ir patieskite į kepimo skardas. Citrinų sultimis taip pat išvalykite dubenis, kuriuos naudosite sausiems produktams bei kiaušinių baltymams plakti. |
3
Done
|
Paruoškite macarons'ų tešlą:Persijokite migdolų miltus ir cukraus pudrą tris kartus, kad neliktų didelių trupinių ir migdolai susimaišytų su cukrumi. |
4
Done
|
Į migdolų ir cukraus mišinį pilkite pusę (55 g.) kiaušinių baltymų ir gerai išmaišykite iki susidarys vientisa “košė”. Iš pradžių gali atrodyti, kad drėgmės neužteks pasiekti norimai konsistencijai, tačiau toliau maišykite, reikia tik šiek tiek kantrybės. Šią masę uždenkite maistine plėvele ir palikite kambario temperatūroje. |
5
Done
|
Į nedidelį dubenį supilkite cukrų ir vandenį. Šaukšteliu kelis kartus atsargiai pamaišykite - tik tiek, kad visas cukrus sušlaptų. |
6
Done
|
Į virtuvinį kombainą su šluotelės priedu pilkite likusius kiaušinių baltymus. |
7
Done
|
Į cukraus ir vandens mišinį įstatykite maisto termometrą ir kaitinkite jį ant vidutinės kaitros. |
8
Done
|
Kai sirupo karštis pasieks 115 C. pradėkite plakti kiaušinių baltymus didžiausiu greičiu. |
9
Done
|
Kai sirupo karštis pasieks 118 C. jį nukelkite nuo ugnies, sumažinkite plaktuvo greitį iki vidutinės ( pvz. Jei greičių iš viso yra 7, plakite 4-tu greičiu) ir labai plona ir stabilia srove pilkite sirupą į plakamus kiaušinių baltymus. Šiame žingsnyje svarbu neskubėti - sirupas yra labai karštas, o baltymų “išvirti” tikrai nereikia. |
10
Done
|
Supylus visą cukraus sirupą padidinkite plakimo greitį iki didžiausio ir plakite 3 minutes. |
11
Done
|
Į vis dar plakamus baltymus pilkite vanilės ekstraktą, kitus skonio aliejus ar extraktus, bei maistinius dažus. Baltymus plakite dar 5 minutes. |
12
Done
|
Kai morengas atvėsta beveik iki kambario temperatūros, sustabdykite maišytuvą, mentele nuo kraštų nubraukite prilipusias kiaušinių baltymų putas, ir dar paplakite 1 minutę. |
13
Done
|
Trečdalį morengo mentele įvyniokite į migdolų ir cukraus pudros masę, kol ši suminkštės. Tuomet dėkite likusį morengą ir maišykite macarons’ų tešlą braukdami mentele aplink dubenį ir tuomet per vidurį. Taip maišykite tešlą, kol pasėmus jos mentele ji slenka žemyn ir formuoja “kaspinėlį”, o atgal į tešlą pranyksta per maždaug 10 sekundžių. |
14
Done
|
Macarons’ų tešlą dėkite į konditerinį maišelį su vidutinio dydžio apvaliu antgaliu. Supilkite tešlą ant paruoštų silikoninių macarons’ų kilimėlių. Turėkite mintyje, kad tešla dar bėgs į kraštus. Jei jūsų silikoninis kilimėlis turi macarons’ų formos griovelius - tai padės tešlai neišsiplėsti per daug. Vis dėlto tešlos nereikia padauginti. Paruoštos tešlos turi pilnai užtekti 2 skardoms (48 x 48 macarons’ų sausainėliams). |
15
Done
|
Palikite macaroons'us kambario temperatūroje 30 - 45 minutėms, kol ant jų užsidės plutelė (t.y. tešla šiek tiek sustings paviršiuje). Ar sausainėliai paruošti kepimui žinosite pirštu lengvai perbraukę per sausainėlio viršų, jei tešla nelimpa prie piršto - galima kepti. |
16
Done
|
Kepkite macaroons’us 160 C. temperatūroje, orkaitės viduryje, 12 minučių. |
17
Done
|
Jei macarons’ai kyla netolygiai, arba kurioje nors pusėje pradeda ruduoti - po 6 minučių kepimo skardą apsukite. Kepkite po vieną skardą vienu metu. |
18
Done
|
Iškepusius sausainėlius būtina visiškai atvėsinti. Bandant nuimti nuo silikoninio kilimėlio anksčiau - pusė sausainio liks ant kilimėlio. Taigi, visiškai atvėsusius sausainėlius imame po vieną, konditeriniu maišeliu pilame norimo kremo (pvz. Šveicariško morengo sviestinio kremo, sviestinio kremo, ar šokoladinio ganašo), ant viršaus dedame antrą sausainėlį ir lengvai paspaudžiame. |
19
Done
|
O dabar kantrybės - suformuotus macarons’us dedame į sandarų indą ir paliekame šaldytuve mažiausiai per naktį. Laikant šaldytuve - bus tikrai labai skanūs net ir po savaitės (patikrinta ;) ). Skanaus! |