Ingredients
-
KARAMELEI
-
320 g. cukraus
-
80 ml. vandens
-
225 ml. 36% riebumo grietinėlės
-
170 g. sviesto
-
Žiupsnelis druskos
-
KARAMELINIAM BISKVITUI
-
310 g. kvietinių miltų
-
2,25 a. š. kepimo miltelių
-
3/4 a.š. druskos
-
170 g. sviesto
-
225 g. cukraus
-
3 kiaušinių
-
1,5 a.š. vanilės ekstrakto
-
125 ml. karamelės
-
250 ml pieno
-
KARAMELINIAM ŠVEICARIŠKO MORENGO KREMUI
-
5 kiaušinių baltymų
-
340 g. rudojo cukraus
-
450 g. sviesto
-
125 ml. karamelės
Directions
Šis tortas specialiai gamintas mano vyrui, kuris dievina karamelę ir mandarinus. Viskas jame yra karameliška – ir biskvitai, ir pertepimai ir papuošimai. O karamelę gaminamės patys 🙂
Iš pradžių torto biskvitus kepiau apvalioje (18 cm skersmens) formoje ir vėliau pjausčiau į 3-4 biskvitus. Taip kepti reikėjo apie 70 minučių. Vis dėlto, išbandžius kepti didelėje kvadratinėje kepimo formoje – dabar naudoju tik tokį biskvitų kepimo būdą, nes biskvitas būna tolygus ir neišsausėja, kepimo laikas sutrumpėja bent dvigubai. Vėliau išsipjaunu biskvito formas tokių kokių reikia, kartais net “puzlę” padėlioju iš gabaliukų jei reikia.
Na, o likusius biskvito kampus suvalgau pati… prie kavos. Jie ne tokie gražūs kaip tortai, bet juk skanumas niekur nedingsta 🙂
P.S. Informacija apie maistingumą yra pateikta 100-te gramų gaminio.
Steps
1
Done
|
KARAMELĖ !!! Grietinėlė ir sviestas turi būti kambario temperatūros. !!! |
2
Done
|
Cukrų supilkite į vidutinio dydžio puodą. Supilkite vandenį ir pamaišykite kol visas cukrus sušlaps. |
3
Done
|
Užkaiskite puodą ir virkite karamelę nemaišydami. Su silikonine mentele reguliariai nugramdykite cukrų nuo kraštų, bet nemaišykite, kad cukrus nesikristalizuotų. |
4
Done
|
Virkite cukrų iki norimos karamelės spalvos, tuomet nukelkite nuo karščio. |
5
Done
|
Labai lėtai supilkite kambario temperatūros grietinėlę, nuolat ir labai greitai maišydami. Mišinys smarkiai putos ir garuos, todėl šią dalį rekomenduoju atlikti užsimovus karščiui atsparias virtuvines pirštines. |
6
Done
|
Kai įmaišysite visą grietinėlę - tuomet dalimis sudėkite kambario temperatūros sviestą ir vėl uždėkite puodą ant kaitros, kol masė užvirs. Pavirkite 2 minutes nuolatos maišydami. |
7
Done
|
Karamelę sūdykite, jei jums to norisi, ir po žiupsnelį - pasūdom, paragaujam, pasūdom, paragaujam, nes persūdžius karamelę - druskos jau niekuo neužmaskuosite. |
8
Done
|
KARAMELINIS BISKVITAS Įkaitinkite orkaitę iki 175 C. Kepimo formą patepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Miltų perteklių iškratykite. |
9
Done
|
Persijokite miltus su kepimo milteliais. Į mišinį įmaišykite druską. |
10
Done
|
Į mikserio indą sudėkite sviestą bei cukrų ir gerai išplakite dideliu greičiu, kol masė pasidarys šviesi ir puri (2-3 minutes). |
11
Done
|
Į masę įmuškite po vieną kiaušinį, kito nemušant, kol pirmasis visiškai neįsimaišė. |
12
Done
|
Palengva supilkite karamelę ir dar plakite kol masė taps vientisa. |
13
Done
|
Tuomet dėkite 1/3 miltų, kepimo miltelių ir druskos mišinio, įmaišykite, pilkite 1/2 pieno, įmaiškyte, kartokite, kol bus įmaišyti visi ingredientai. |
14
Done
|
Tešlą supilkite į 35 cm x 40 cm kvadratinę kepimo skardą, paskirstykite tolygiai mentele ir kepkite 30 minučių (175 C.) arba kol biskvitas išlaikys medinio smeigtuko testą. |
15
Done
|
Jei turite laiko - biskvitą palikite atvėsti per naktį. Jei nekantraujate - leiskite biskvitui visiškai atvėsti (3-4 valandas) išėmę iš kepimo formos. |
16
Done
|
Tuomet pjauname jį į tris lygias dalis - 18,5 cm skersmens forma, gavosi trys biskvitai, kiekvienas 2 cm aukščio. |
17
Done
|
KARAMELINIS ŠVEICARIŠKO MORENGO KREMAS Kiaušinių baltymus su cukrumi lengvai išmaišykite karščiui atspariame inde. |
18
Done
|
Indą dėkite ant puodo su verdančiu vandeniu ir nuolat maišykite, kol cukrus visiškai ištirps. Ar cukrus tikrai ištirpo galite patikrinti tiesiog pirštais pakabndami masės, cukraus granulių turi nebesijausti (turėtumėte užtrukti apie 3 minutes). |
19
Done
|
Masę perpilkite į mikserio indą ir dideliu greičiu (6 iš 7) plakite kol morengas sutvirtės ir indas kuriame yra morengas atvės (turėtų užtrukti apie 5-10 minučių). |
20
Done
|
Pakeiskite mikserio plakiklį į mentelę ir lėtesniu greičiu (4 iš 7) įmaišykite sviestą, kol masė taps vientisa. |
21
Done
|
Pridėkite karamelę ir gerai išmaišykite. |
22
Done
|
TORTO SLUOKSNIAVIMAS IR DEKORAVIMAS Į kepimo formą įklokite acetato juostą. Dėkite pirmąjį biskvitą. Dėkite 1-2 valgomus šaukštus karemlės ir gerai paskirstykite ant viso biskvito ploto. Tuomet dėkite 2/3 puodelio (160 ml) kremo ir tolykiai paskirstykite ant biskvito. Kartokite tą patį su likusiais biskvitais. |
23
Done
|
Dėkite tortą į šaldytuvą valandai atvėsti. |
24
Done
|
Išėmę iš šaldytuvo, plonu kremo sluoksniu aptepkite visą tortą ir vėl leiskite atvėsti šaldytuve apie valandą. |
25
Done
|
Galiausiai dosniu kremo sluoksniu aptepkite visą tortą, naudojant buteliuką su smailiu antgaliu kraštus aplaistykite karamele, leiskite jai gražiai nubėgti. |
26
Done
|
Torto viršų papuoškite mandarinų skiltelėmis. |
27
Done
|
Leiskite tortui pabūti šaldytuve bent porą valandų ir voila! Visai šeimai užteks ir visi pirštus apsilaižys :) |